cleo_waechter

Cleo Wӓchter: Op zoek naar de dialoog

Cleo Wӓchter: Op zoek naar de dialoog

‘Fotografie is voor mij een middel om de wereld om mij heen te bekijken. Ik ben van huis uit een landschapsfotograaf. Het gaat mij bij de plekken die ik kies altijd om de relatie die we tot het landschap hebben. De plek kan bijvoorbeeld een natuurhistorische of culturele betekenis hebben.’

 

‘Op die plek sta ik stil om te zoeken naar verbinding, naar mijn relatie met die plek. Mijn hoop is dat het mensen die mijn foto’s zien ook een moment stil zet, dat zij bewuster gaan kijken naar de wereld om zich heen. Ik hoop dat mensen zich verwonderen. Als je op deze manier naar de wereld kijkt, maakt het je ‘humble’, bescheiden.’

 

‘Tom Lemaire zegt dat zo mooi in ‘de filosofie van het Landschap’: ‘Want niet de mens is de maat van alles – zoals hij in zijn zelfoverschatting gedacht heeft -, maar de aarde is de maat van de mens. Dit inspireerde mij tot het maken van de serie ‘Antropoceen.’ De naam van de serie heeft betrekking op de vraag of we aan een nieuw geologisch tijdperk zijn begonnen. Ik ben op zoek gegaan naar plekken in Nederland waar de mens het landschap heeft aangetast en veranderd zoals in deze serie in de kalkgroeve bij Maastricht. Het is de mens die bepaalt hoe het aardoppervlakte eruit ziet en daarom zouden we ook onze verantwoordelijkheid voor het landschap moeten nemen.’

 

‘Voor mijn scriptie onderzocht ik de wetenschappelijke waarde van een kunstenaar. Mijn conclusie was dat de techniek, wetenschap en kunst nooit zo ver van elkaar afstaan als soms lijkt. Uiteindelijk hebben we dezelfde werkmethodes en doelen: het onderzoeken van de wereld. Als fotograaf heb ik de mogelijkheid om dit onderzoek visueel en inzichtelijk te maken voor een groter publiek.’

‘ Mijn hoop is dat mensen die mijn foto’s zien bewuster gaan kijken naar de wereld om hen heen’

‘Steeds weer probeer ik te kijken naar plekken waar natuur en cultuur als het ware met elkaar in gesprek gaan. Op zoek naar een dialoog. Dat is wat (landschaps)architecten en stedebouwkundigen zoals bij Movares ook doen. Verbinding zoeken met de omgeving, het landschap, de stad. Of het nu gaat om een brug in een verlaten landschap, of een drukbezocht stationsgebied. Het gaat telkens weer om de relatie met de omgeving. De dialoog tussen kunstwerk en omgeving, tussen stations en de mensen die er gebruik van maken.’

 

‘Binnenkort start ik met mijn volgende project dat voortkomt uit het thema ‘Dialoog’. Ik ga de reis naar Scandinavië maken die mijn vader op 17-jarige leeftijd liftend heeft afgelegd. Al liftend ga ik de dialoog aan met de mensen die mij meenemen. Ik ben benieuwd waar de dialoog mij brengt. Het wordt een onderzoek naar lift-cultuur en een persoonlijke geschiedenis.’

 

‘Ik zie mijn werk als een vorm van slow-activisme: ik probeer met mijn foto’s mensen aan het denken te zetten en iets bij te dragen aan een groenere, bewustere wereld, op de manier die bij mij past. In de toekomst hoop ik meer verbinding tussen kunst en andere disciplines te kunnen leggen en meer samen te werken.’

 

Cleo Wӓchter,
fotografe

0 Reacties

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>