GIS&ICT_hoofdbeeld_1800x798_tbv_blogwebsite

Duurzaamheid is zoveel breder

Duurzaamheid is zoveel breder

Heb je het over duurzaamheid, dan denken de meeste mensen aan groen, minder CO₂-uitstoot, windmolenparken, zonne-energie… Duurzaamheid is zoveel breder. Het heeft ook alles te maken met hoe je processen inricht, efficiëntie en kennisoverdracht.

 

Duurzaamheid zit niet alleen in het maken van keuzes voor duurzame materialen of producten. Een ingenieur kan een duurzamer product kiezen voor de aanleg van een weg en als consument kun je biologisch vlees kopen, maar duurzaamheid zit ook in de benadering van vraagstukken en je werkwijze. Het is ook: langer stilstaan bij de te maken keuze en kijken naar de impact van scenario’s om herhaling van werkzaamheden in een later stadium te voorkomen. Dat is geen extra (tijds)investering – we weten toch wat we willen?! Dit biedt kansen voor co-creatie, het vergroten van draagkracht en het activeren van bijdragen door partners.

 

Zelfs ingenieursbureaus kijken vaak nog met een te beperkte blik naar het thema duurzaamheid. Ingenieurs zoeken direct naar oplossingen en toepassingen: een andere samenstelling van asfalt, minder gebruik van staal in damwanden, een wegbelijning die ‘glow in de dark’ is. Binnen Grontmij ben ik betrokken bij sessies waarin we duurzaamheid en innovatie ook proberen vorm te geven op het proces. Wij kijken veel meer naar manieren om onze samenwerking efficiënter te maken, te verduurzamen. Elkaar beter leren kennen, relaties bestendigen. Naast doelstellingen als minder CO₂-uitstoot kijken we kritisch naar onze eigen organisatie en willen duurzaamheid verweven in de processen binnen het bedrijf of projecten. Met het faciliteren van deze sessies proberen we de besluitvorming door collega’s binnen projecten met een bredere blik en oog voor de toekomst te ondersteunen en te stimuleren. Hier ligt een uitdaging voor ingenieursbureaus!

 

Duurzaamheid als vanzelfsprekendheid, daar wil ik me voor inzetten. Iets wat automatisch meegaat in je denkwijze, je manier van handelen. Nu zijn nog veel drijfveren financieel. Maak je daar een betere wereld mee? We zouden ook andere waarden mee moeten nemen in de besluitvorming. Het einddoel bekijken vanuit andere perspectieven en bijvoorbeeld nadenken over onze bijdrage aan een gezonde leefomgeving.

 

Om de jonge generatie te inspireren en te faciliteren zet ik me in voor het nieuwe initiatief de Young Duurzame Leverancier. Actief zijn jongeren al – ze komen naar evenementen – maar hoe kunnen wij ze helpen bij die vertaalslag van wens naar echt een bijdrage leveren aan duurzaamheid? Zodat het niet bij abstracte begrippen blijft? Daarnaast willen we een schakel vormen tussen de organisaties dei zijn aangesloten bij de Duurzame Leverancier en de generatie Millennials die wil samenwerken en bijdragen aan duurzaamheidvraagstukken. Een belangrijk punt is het terugkoppelen van uitkomsten naar de bedrijven, zodat oplossingen of ideeën daadwerkelijk opgevolgd worden.

 

‘Duurzaamheid zit niet alleen in het gebruik van duurzame materialen of producten’

 

Op 13 oktober 2015 vond ons eerste event plaats: YDL: Hoop voor de Toekomst. Naast informatie en inspiratie van sprekers in de ochtend werd er in het middagprogramma in groepen door de deelnemers gewerkt aan verschillende duurzame cases die waren ingebracht door leden van de Duurzame Leverancier. Hierbij werden de Young professionals ook gestimuleerd zijn om na te denken over de vertaling naar het hier en nu. Het doel was dat de deelnemers concrete oplossingen bedachten die tot praktisch haalbare prototypes kunnen leiden. Het resultaat van de workshop waren korte filmpjes. Zoals die van de case van Saxion Hogeschool rondom mobiliteit: ‘Google Car Smart City’.

 

Een erg leuke en succesvolle vorm om de verbindende factor te kunnen zijn en resultaten te boeken. Ook dat is samenwerken aan een duurzame wereld!

 

Emma Grijsen,
Project Manager GIS&ICT at Grontmij Nederland

0 Reacties

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>