Tour-Movares Blog-360px

Le Grand Départ Utrecht

Le Grand Départ Utrecht

In juli 2015 start de Tour de France vanuit Utrecht. Le Grand Départ. Het grootste belang van dit evenement is dat het de internationale naam en reputatie van Utrecht versterkt met het oog op de toeristische potentie van de stad. Daarnaast willen we als gemeente het investeringsklimaat versterken. Het naar Utrecht halen van dit evenement vergroot natuurlijk ook het gevoel van trots op de stad van de inwoners. Per slot van rekening is dit het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld!

 

Het idee is ontstaan in 2002 op initiatief van de bekende Utrechtse wielerjournalist Jeroen Wielaert. Dit is overgenomen door het gemeentebestuur en in 2006 heeft Utrecht meegedongen naar de start van de Tour in 2010. Dat is uiteindelijk Rotterdam geworden, maar het was direct duidelijk dat Utrecht in de race bleef als kandidaat voor een Tourstart. In 2013 hebben we toen definitief gehoord dat we de Tourstart van 2015 mochten organiseren.

 

Het succes van zo’n fantastisch evenement zit in de voorbereiding. De essentie is natuurlijk dat het een wielerevenement is. Een goed en veilig parcours kunnen aanbieden waar de wielrenners veilig een tijdrit kunnen afwerken is belangrijk. Daarnaast moet het parcours aantrekkelijk zijn voor de bezoekers. We willen Utrecht profileren naar een internationaal publiek. In het jaar voorafgaand aan de Tourstart gaan we de stad aankleden als wielerstad, we gaan side events organiseren en mensen enthousiast maken.

 

Een van de redenen waarom we de Tourstart wilden doen, is het belang van fietsen en beweging onder de aandacht brengen. Fietsen staat voor beweging, gezond met je lichaam omgaan. Als Utrecht proberen we de stedelijke omgeving en de infrastructuur van de stad fietsvriendelijk in te richten.

 

In de voorbereiding van het evenement werken we nauw samen met veel bedrijven uit Utrecht en omgeving. Het gaat daarbij om veel meer dan een financiële bijdrage. Het gaat echt om de samenwerking, het beste uit elkaar halen. Ons streven is de beste producten, innovaties en kwaliteit in te zetten in het belang van een perfecte voorbereiding van de Tour. De hele wereld kijkt mee en wij willen ons visitekaartje afgeven!

 

De bijdrage van Movares is geweldig: een simulatiemodel waarbij het hele parcours in kaart kan worden gebracht. We kunnen hiermee scenario’s bekijken: wat gebeurt er wanneer mobiliteitsstromen anders gaan lopen? Hoe gaan we publieksservicepunten organiseren? Op basis van dit model kunnen we het ‘crowd management’ goed voorbereiden en visualiseren.

 

Bij de aankomst van de Tour de France op zondag 27 juli was een delegatie uit Utrecht aanwezig. We hebben al goede banden met de Tour de France-organisatie. Een groep kinderen uit Utrecht was naar Parijs gefietst en die mochten mee het podium op waar wij symbolisch de sleutel (en de verantwoordelijkheid!) voor de start van 2015 overhandigd kregen. Ons beeldmerk, Le Grand Vélo, is via tv-beelden toen de hele wereld overgegaan. Kippenvel!

 

beeld_tour

0 Reacties

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>