RijnWaalpad-Movares

Met de fiets hebben we goud in handen

Met de fiets hebben we goud in handen

Stel je een stedelijke omgeving als Amsterdam of Utrecht eens voor zonder fietsers. Als mensen ook voor kortere, binnenstedelijke afstanden de auto zouden nemen, zou het slecht gesteld zijn met de leefkwaliteit. Met de fiets hebben we goud in handen! Als stadsregio Arnhem Nijmegen investeren we daarom in snelle, kwalitatief goede ‘snelfietsverbindingen’. Met de verwachting dat we meer mensen kunnen ‘verleiden’ over te stappen op de fiets. Om zo mee te werken aan een leefbaar en duurzaam stedelijk gebied met minder autodruk, minder files, minder lawaai en minder luchtverontreiniging.
Niet alleen de voordelen voor het milieu zijn bepalend. Met de fiets is ook tijdwinst te behalen. In de stad is de fiets sneller dan de auto; op een afstand tot 3 kilometer wint de fiets bijna altijd! Daarnaast zijn er nog veel korte autoritten onder de 7,5 km (50% van het aantal ritten). Dit betekent grote potentie om mensen te verleiden voor het woon-verkeerverkeer de (elektrische) fiets te nemen.

 

Nederland staat bekend als fietsland en dat zijn we ook. Toch is jarenlang vanuit de auto ontworpen, vanuit het gemak voor de automobilist. Je rijdt van de snelweg zo de stad in en parkeert je auto vrij eenvoudig onder de grote warenhuizen. Hoe vaak moet je als fietser niet wachten bij verkeerslichten op weg naar het stadcentrum? Daar is winst te behalen met kwalitatief hoogwaardige fietsverbindingen, daar ben ik van overtuigd. We moeten fietsen vanzelfsprekender maken, meer ‘convenient’. Een goed voorbeeld is het RijnWaalpad tussen Arnhem en Nijmegen, met als kunststuk de nieuwe fietstunnel onder de A15. Deze route is ‘obstakelvrij’ en bovendien 2 km korter dan het oorspronkelijke fietspad. Dit betekent comfort en tijdwinst, en bovendien gezondheidswinst.

 
Er was lef en durf nodig van de relatief kleine gemeenten om de grote investering voor de tunnel te doen. Soms moet je wat onorthodox te werk gaan, je niet neerleggen bij de geldende regels maar op zoek gaan naar kansen. Zodat uiteindelijk ook de Provincie en het Rijk hun goedkeuring durven geven. Ik heb gemerkt dat je met enthousiasme anderen kunt enthousiasmeren en daardoor veel kunt bereiken! Dit project kon alleen tot stand komen door samenwerking; als je samenwerkt kun je excelleren. En dat dat dan beloond wordt met de titel ‘de beste ambtenaar van 2014’ is een totaal onverwachte kroon op mijn werk.

0 Reacties

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>