hoge sterkte staal - perronoverkapping - blog Movares

Slank en maatschappelijk verantwoord

Slank en maatschappelijk verantwoord

Alhoewel de Nederlandse bouw vrij conservatief is, wordt er wel gezocht naar innovatieve oplossingen om de milieueffecten van de bouw te reduceren. Een manier is om het materiaalgebruik in een project zo laag mogelijk te houden. Het gebruik van hoogwaardig materiaal kan voor een slankere dimensionering zorgen, waardoor materiaal wordt bespaard. Hoge sterkte staal is zo’n materiaal en is al jaren op de markt beschikbaar. Echter heerst er hevige discussie in de wereld van de Nederlandse (staal)constructeurs over het gebruik van hoge sterkte staal in de (woning- en utiliteits)bouw, waardoor het daar nog maar weinig wordt toegepast. Hoe komt dat nou eigenlijk? En dient daar geen verandering in te komen?

 

De voornaamste reden bestaat uit de conservatieve houding van de bouw, maar ook achterstallige kennis is een grote veroorzaker. Een argument als ‘minder goed lasbaar’ is, door verbeteringen in het productieproces van het staal, nauwelijks meer aan de orde. Ook worden vaak de argumenten ‘hogere prijs’ en ‘slechte verkrijgbaarheid’ genoemd om hoge sterkte staal niet toe te passen, maar dat is simpelweg een kwestie van vraag-en-aanbod.

 
De meeste discussie vindt plaats rondom ‘op stijfheid gedimensioneerde constructies’, waarbij hoge sterkte staal op het eerste gezicht geen invloed heeft op de dimensionering. Echter is uit mijn afstudeeronderzoek ‘hoge sterkte staal, een slankmaker?’ gebleken dat hoge sterkte staal (S460), bij een andere manier van ontwerpen, ook in deze minst voor de hand liggende constructies materiaalbesparing oplevert. Hoge sterkte staal is dus wel degelijk een slankmaker.
De ontwerpende partij heeft als betrokkene in de vroege fase van een project de grootste invloed op een duurzaam resultaat. Als constructief ontwerper kunt u uw maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door elke kans aan te grijpen en hoge sterkte staal toe te passen. Durf te vragen en maak hoge sterkte staal bereikbaar!

0 Reacties

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>