Teamwork is een investering

Teamwork is een investering

Teamwork is niet alleen samen werken, maar ook het gesprek met elkaar aangaan om de samenwerking vorm te geven: elkaar leren begrijpen en weten waarvoor je het doet. Teamwork is een investering.

 

Door het aanbesteden van projecten worden samenwerkingsverbanden gevormd. Opdrachtgever en opdrachtnemer gaan een relatie aan, vormgegeven binnen spelregels die zijn gericht op eerlijke marktwerking, niet op een vruchtbare relatie.

 

Als opdrachtgever vraag je om producten. Vaak nog tegen ‘laagste prijs’. De aanpak om tot dat resultaat te komen komt niet ter sprake, terwijl dat juist het verschil maakt. Na gunning volgen nare discussies over punten en komma’s vanuit de belangen van de betrokken partijen, samenwerkende partijen nota bene, in plaats van het gesprek te voeren over wat van elkaar nodig is in het belang van het doel van die samenwerking: het project.

 

Hoe lever je samen ondanks het formele raamwerk waarbinnen je moet opereren hoogwaardige producten binnen het afgesproken budget? In mijn optiek is het sleutelwoord: dialoog. Ga het gesprek met elkaar aan, nog voordat je überhaupt begint aan het project. Durf als ingenieursbureau ook het initiatief hiertoe te nemen.

 

Dit vraagt om lef en doorzettingsvermogen. Het vraagt ook iets van de opdrachtgever zelf: keurig binnen de spelregels blijkt soms meer mogelijk dan gedacht wordt – het is van belang dat opdrachtgevers actief die ruimte (blijven) zoeken.

 

Teamwork is een investering, ook economisch gezien. Maar wel een investering die zich terugverdient. Het levert daadwerkelijk iets op als je elkaar begrijpt en weet waarvoor je het doet.

 

beeld_teamwork

0 Reacties

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>