willem_brummel_wiljo_florijn_tbv_blog-970x409 copy

Willem Brummel & Wiljo Florijn: Samen voor het spoor

Willem Brummel & Wiljo Florijn: Samen voor het spoor

Trots, dat is het eerste woord dat opkomt als we het hebben over Railcenter. Railcenter maakt de railinfra tastbaar; dit is de enige plek in Nederland waar je de nieuwste spooronderdelen en spoorse technieken kunt zien. Wij beschikken over nagenoeg alle installaties die binnen de Nederlandse spoorsector aanwezig zijn. Deze opzet is uniek. Andere landen hebben geen of een minimale combinatie van een opleidingscentrum en een testcentrum; wij beschikken over een compleet testcentrum. Hier kunnen we inhoud geven aan onze slogan: ‘Samen voor het spoor’. Tijdens het testen doen we kennis op die belangrijk is voor het opleiden van mensen. Vanuit opleidingsperspectief gezien lopen we daardoor altijd voorop. Aan de andere kant komen bedrijven weer een stap verder door wat hier gedeeld wordt tijdens de opleidingen.

 

Dit is allemaal mogelijk doordat Railcenter ‘neutraal’ is; wij verkopen geen spullen, hebben er geen persoonlijk belang bij. Wij bieden een podium aan ProRail, aannemers, ingenieursbureaus en de industrie en hebben een heel goede band met al die partijen. Zie Railcenter als een neutraal platform waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kennis kunnen delen. En daar mogen we trots op zijn. We hebben het ontzettend goed geregeld in Nederland en dat wordt hier zichtbaar. Ook vanuit het buitenland is er steeds meer belangstelling.

 

‘We zijn trots, hebben het heel mooi voor elkaar, maar we moeten ervoor zorgen dat meer (jonge) mensen gaan kiezen voor het spoor.’

 

Door de bundeling van krachten komen mooie innovaties tot stand. Een fietsenstalling met geïntegreerde zonnepanelen, het op afstand buitendienst stellen van een stuk spoor, het vrijgeven van een nieuw soort wissel en het meten van dikte van de bovenleiding met een rijdende trein. Daarnaast zijn de innovatieafdeling van ProRail inclusief het RailwayLab en het ERTMS Testlab in Railcenter gevestigd.

 

En toch zijn er zorgpunten. Binnen vijf jaar krijgen we te maken met een enorme uitstroom van heel ervaren spoormensen bij alle partijen. We zijn trots, hebben het heel mooi voor elkaar, maar we moeten ervoor zorgen dat meer (jonge) mensen gaan kiezen voor het spoor. Dit is voor ons een gigantisch zorgpunt: hoe zorgen wij er met elkaar voor dat er ook op de langere termijn voldoende vakbekwame mensen zijn? Vanuit Railcenter zetten wij ons daar zeker voor in. We faciliteren met de Hogeschool Utrecht de minor Railtechniek en we doen mee aan de ontwerpwedstrijd Artcadia waarin we 130 scholen (klassen 2 havo en 2 vwo) aanschrijven en drie scholen uitnodigen om in het kader van het project ‘Mobiliteit in de stad van 2080’ hier te komen kijken. Daarnaast hebben we contact met diverse mbo-opleidingen in Amersfoort om samen de instroom binnen de techniek te bevorderen. Het is echt zaak mensen te interesseren voor het spoor en de railtechniek in het bijzonder.

 

Ook hier komt het woord SAMEN weer. Samen moeten we zorgen dat het Nederlandse spoor van hoge kwaliteit blijft, en liefst nog verder verbetert. Dit is echt HET aandachtspunt voor de nabije toekomst.

 

Willem Brummel (directeur Railcenter) en Wiljo Florijn (programmamanager Railcenter)

0 Reacties

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>